Ujian ALLAH . tiada sapa tahu .
Seminggu aku berpikir , seminggu aku tertanya tanya . betul kah ? benarkah ? aku silap kah ? aku butakah ? tanpa aku sedar . aku dh sedia dengan apa yg terjadi . tanpa aku sedar aku dh tahu apa aku mahu . tapi .. terlambatkah aku ? masihkah ada ruang untuk aku memaafkan diri ku atas kesedihan org lain ? aku menyesal , tapi nyesal tidak ada gunanya . tapi .. hidup mesti diteruskan bukan ?

Hari kemuncak perpisahan  , aku dh bersedia , aku mengukir senyuman kerana aku tidak lagi terseksa . tanpa aku sedari , hati aku senang berkembang . tanpa aku sedar , aku telah memadam segala memori aku bersamanya . begini kah caranya aku melupakn ssorang ? kenapa pelik sgt aku ini ? ya TUHAN ! terima kasih . doa ku tidak sia sia . terima kasih berikan aku peluang . tenangnya hati bila aku tidak diseksa . penat letih terkilan itulah yg aku rasa . tapi . senyuman dapat menutup segalanya . terima kasih YA ALLAH . aku tenang setenangnya . aku dh bersedia untuk masa depanku . keluarga ku . dan org  yg aku sayangi .

Mak salu berkata kata , bila org yg kita syg tk sygkan kita . itu adalah kerugian . dan bila org menyayangi kita dengan sepenuh hati , itu adalah ganjaran . hargainya . tapi aku , tidak pernah hargai kasih sayang ssorang . kejam kah aku ? haha . kejam ? tapi ia mematangkan aku dari segala masalah . aku semakin kuat hadapi masalah aku . aku kuat menanti suatu hari nanti .

Kenapa korang berpisah ? apakah itu perlu aku menjawabnya ? bagi aku . jawapan yg sesuai aku jawab . tiada jodoh . kini , tiada maki hamun ku beri . kerana apa ? kerana aku yg meminta petunjuk ALLAH . dia bukan untuk aku . dan sebaliknya . usahla korang tertanya tanya . ye aku 18 tahun dan aku tkbuleh pikir pasal cinta ke ? tidak ! bila aku usia mencecah 18 tahun . aku hanya memikirkan masa depan aku . apa yg aku mahu dalam hidup aku . laki mcmanakah aku mahu , dan segalanya . 

Kini , itu yg aku cari . aku mencari demi hidup aku . dahulunya aku sorg gadis yg naif ! tidak tahu menilai cinta dan harta , kini ! aku bagun , menentang segala cebisan cebisan yg aku buat dahulu ! aku bersyukur kerana dalam usia aku . aku sudah tahu apa yang aku mahu kan . ramai org berkata , masa kau umo mcmnie la banyak dugaannya , dengan itu , aku terima dugaan dan cubaan yg diberi . demi hidup aku . aku tidak akan toleh ke belakang , what's around comes around . perkataan itu ? aku tidak mahu jadik di masa hadapan aku . aku bertekad untuk bangkit dari kesilapan lalu . itulah aku .

Dan kini , aku menunggu sesuatu yg tk pasti . tolong buka mata aku untuk melihat kepastian .

Sekian . baii .

2 comments:

Cik Tie Berbicare said...

semoge kite lebih matang menghadapi hari2 yang akan datang! hey saya pon 18 tahun jugak <3 :D

Bambam (: said...

@Cik Tie Berbicare betul tuhh . haha . geng la kiteee !

 
COPYRIGHT BY NURUL HAFIZA ©