tuto : create denim template [ part 1 ]



Okayyy korang . harinie waa nak ajar korang mcmana nak buat denim template . credit to empayarbintangtiga / google sebab bagi aku banyak info untuk buat denim template nie . ingat senang ke nak cari . susa ok . nasib jumpa blog yang aku senang nak paham nie . sebelum tu sila selawat banyak banyak sebab panjang kot entry nie hoyehh !

Create a denim template
#step 1
Memula korang please log in > dashboard > design > edit html

#step 2

please ikut ape yang aku anak panah tu , ok ? jgn banyak tanya . korang klik then korang akan paham la . #penatpenat

#step 3

Bila korangg klik benda alah tadi , bnd alah nie akan kuar kan kan ? ok ikut step 1 & 2 ok . #malasnakexplain

#step 4
tekan template designer yang ada dekat atas tu . sila usha usha sikit . jangan ckp tak jumpa . aku bunuh kangg . #runsing .  sila klik bule la kan ? pergi advanced . dan ikut step seterusnya 

#step 5

Please ikut step dia ok . shj aku tulis abjad sebab aku malas nak tulis banyak banyak , gambar akan buat korang lebih paham #anggukanggukgelenggeleng .

#step 6 

Sama jugak , ikut step boleh la kan ? done suma boleh la save kan ok ! dan blog korang kan jadik bersih tanpa warna biru . ok .

Then korang edit la apa yang patut dekat advanced tu , etc text color ke ape ke . senang . tkpayah buat kerje berkali kali kan !

Create background 
#step 1
Ikut tuto nie , #omagoodddd . klik sinihh . dan pilihan backround disini atau disini . ikut seni korang okeyh !

Change size sidebar / post title / header
#step 1
Size header
Ctrl + f this code #header {
width: 900px;
Adjust ka lebar mana pon header korang . asal korang bahagia ok .

#step 2
Size content dalam blog
Ctrl + f  this code  #content-wrapper {

width: 900px;

Adjust ikut header , supaya header anda akan nampak segak bergaya .

#step 3
Size entry post
Ctrl + f this code #main-wrapper {
 width: 570px;

Ikut korang la nak buat mcmana , janji korang puas .

#step 4
Saiz sidebar
Ctrl + f this code #sidebar-wrapper {
  width: 260px;
Edit ikut kesesuaian blog anda #nantokplak

Create header 
#step 1
Peringatan please : maksure korang download photoscape and gimp 2 . kalau photoshop . sorry . ai tk pandai guna . harap je ade , tapi kuno . hoho #malumalu
open gimp 2 > tekan file > new and akan muncul mcmnie
sila ikut step yang aku buat tu ok . jangan nak bantah , kangg slhh plak . 

Maaf , width and height ikut korang punya blog la . #jyeahh

#step 2
Bila korang dh tekan suma suma tu dia akan mucul mcm nie . otomatik tranparent ok  .

#step 3
nampak kan apa aku buat ? sila ikut . mals nak explain lebih . yg no 3 uh , make sure dia mang tepat tepat 50.0 oke .
so bila korang buat mcmuhh , korang buat ape yang aku buat dekat atas . cuba lengkungkan dia untuk dijadikan header .

#step 4
Ok , untuk dapat kan bentuk header . sila ikut step yang diberi hokey ? 

taraaaa . if korang ikut step uh dia akan magik jadik mcmniee , comel la kan ?

Then klik file > save as > ikut ape aku buat dekat atas hoke ?

Nie pon ikut ape aku buat diatas ok ? jangan nak membantah sgt la .


#step 5
Masuk photoscape > cari header yang korang edit tadi tu then open dia oke > then edit dia ikut suka korang . paham kan ? after that korang save , eh ! jgn save as ! save like this

And header akan jadi mcmnieee . tara


#step 6
Pergi dashboard > page element > header 
ikut step diberi .

nampak tk ada line ? ada kan ? ok korang memula save dulu oke .

#step 7
pergi edit html > ctrl + f this code #header {

nampak tak ada bende alah nie 

border: 1px solid $headerBgColor;

Tolong tukar 1px ke 0px ok . dan blog korang kan jadik comel mcmnieee . woot woot \nn/
Fuhhh , penad hoke buat suma nieee . yang nie mang dh lama aku reti buat . tapi bukn untuk tutor , untuk diri sndri la kan . tapi bila ada keyakinan nak buat #ayatapoyo , aku trylaa . kalau tk jadik ke ape sila lahh PM aku oke #penatnie


2 3 pak lebai , kbaii 

                                        

8 comments:

diyan said...

denim temp tuh apa sebenarnya ?mcm uu guna kerh ?:o

Bambam (: said...

@diyan yes ! like minee !

eykaberry said...

gimp 2 kat mne kaq ?

Bambam (: said...

@eykaberry google sygg !

aRe_qiLah said...

thanks sebab buad tuto nie.. senang phm ;) .. nak rekues buad tuto untuk doodles boley tk? ;)

chaMBBchokiey said...

pja syg , kt edit templat HTML xda pun yg code #header {

ATIEN ZOEY said...

nk bt header yg ade gmbar mcm mne > & template ape yg ley kta pkai ?? ley tnjuk kn tutor ta ?? thx :)

Bambam (: said...

@ATIEN ZOEY slow2 oke , heee

 
COPYRIGHT BY NURUL HAFIZA ©