tuto : transparent header tanpa guna photoshop .


Ok . jangan ingat hanya photoshop je bule transparent header oke . ada cara lain jugak nak tranparent header . actually banyak cara . tapi bagi aku . cara yg paling senang korang try la cuba yang ini .

Ok , take a note . sebelum nak buat header . korang kene download photoscape + gimp 2 . harap maklum .


 pertama sekali awak , pergi google cari white background .  dh jumpa jgn lupa save as image oke .



 masuk photoscape then resize dahulu ye white background tuh . 


 kemudian edit ikod kesesuaian korang , karya korang . ok . then save ok .


 masuk gimp 2 , then kelik open , then bawak keluar gambar yg korang edit tadi . seperti gambar di atas .



 tekan fussy tools yg bertanda itu .



 lepas tu , korang left klik > tekan layer > tekan transparency > add alpha channel


 ok dh tekan ? lepas uh tekan eraser tuh or klik delete .


 taraaaa , korang akan nampak hasil dya mcm nieee .


 dh siap ? korang klik save as ok .



  sebelum save korang tuka BMP ke PNG oke ? contoh ada di atas .


  kalau benda alah nie keluar korang tick je mcm dalam gamba ye ? HARAP MAKLUM .

Sapa sapa tk paham sila bagitau ye , harap maaf .

ok . baii

5 comments:

story saia said...
This comment has been removed by the author.
story saia said...

, gimp 2 nk download dkt mna ehh ?

Bambam (: said...

@story saia google je

chaMBBchokiey said...
This comment has been removed by the author.
cik faten♥ said...

step last kne tick ape ?

 
COPYRIGHT BY NURUL HAFIZA ©