tuto : create denim template [ part 2 ]


Masih ada lagi org yang blurr tentang tuto : create denim template [ part 1 ] . sorry sgt sgt . kalau nak buat tuh korang perlu ad photoshop / photoscape / gimp2 ( please GOOGLE ok ) . ok sambungan untuk habiskan seni korangg . jeng jeng . aku kene siapkan harinie jugak gamaknyaaa . #letihnye .

Create Sidebar / Create post title

#step 1
Pergi edit html > ctrl + f this code .sidebar h2 { .post-title {

#step 2 
Untuk kemaskan tulisan sidebar korang , just tambah code nie
 text-align: right; 
Terpulanglah kat korang nak left ke center ke . ikut seni korang hokeng [;

#step 3 
Letak font kesukaan korang , tambahkan jugak code nie dekat area situ ye
 font-family:"nama font korang",Georgia,Serif; 
Ikut suka la nak bubuh ke tknk . kalau tknk jgn bubuh . afdalnye pilihlah dekat template designer . #oyeahoyeah , ouh ouh yang aku bold uh letak la nama font kesukaan korang okeh .

#step 4 
Margin #jgn ubah tawuk
Padding iaitu lapisan ( untuk menjarakan sidebar dengan content sidebar ) . yang nie la kan ? padding: 4px 5px; untuk kepuasan korang , korang boleh tambah dya jadik brapa pun tkpa . asalkan dia sesuai dengan blog anda ok .

#step 5
Letak background sidebar anda #mekapkasicun . sma ada warna / gambar . nie code dia kan ? background-color: $sidebarTitleBgColor; untuk bubuh code warna jadikan dia mcmnie 
background-color: #F5A9D0;  
Yang bold uh ikut korang la nak warna apa jyeah

Untuk background pulak tukarkan  background-color: #F5A9D0; /  background-color: $sidebarTitleBgColor; kepada  code nie 
background-image:url(url image); 
As usually korang letak la url image korang ok . cari la dekat google or photobucket #menguapdhnie

#step 6
Jenis border / bentuk . korang boleh buat mcm aku or nak buat bentuk ikut suka korang . klik sini untuk jadik mcm aku / klik sinih untuk bentuk lain .

2 3 pak lebai , kbaii

                                        

2 comments:

Nur Dania Batrisyia said...

err , please kasi code original ? print screen kan please ? sidebar saye t'buang code , pleaseeeeeeee ? tqvm :')

Bambam (: said...

@Nur Dania Batrisyia adoiii , t pm akk ye

 
COPYRIGHT BY NURUL HAFIZA ©