My first cat.



Assalamualaikum, Hai

Almost 3 years aku jadi pecinta kucing, sebab selama ni aku takut kucing. sebab depa penah cakaq aku masa aku main dengan depa. La ni depa cakaq ka, terkam ka, ggt ka, lansung tak heran dh. Siap boleh acah2 bg depa geram lagi aku bagi.

First kucing, nama cemong, abang ipar jumpa dekat market kuala kangsar, masa tu 2 3 4 5 bulan aggran umur dia. HAHA. Tktau senanye. Dia bawak balik rumah, masa tu aku terpisah dengan family ddk kuala kangsar, dduk rumah sna sebelum pindah setahun selepasnya. Masa dia bawk balik cemong, ohmai, kering kontang, kusut masai, bingit pulak tu dia bising.

Masa tu takut lagi dgn kucing, tp sbb sunyi tkdk kawan dkt sini, aku mula la baik dengan dia, belai2, dia mula2 takut, last2 mau. Lepas jadik kawan, aku start bagi mandi dia, cakap dengan dia, cuci najis dia, masa tu aku mmg tk reti jaga kucing lagu mana, aku hentam keromo ja, hari2 bg dia mandi. hahaha. gila kan?

Lepas tu makin lama dia makin besaq dan besaq, seronoknya tgok dia besaq depan mata, dari kucing yg kusut masai, teruih jadi segak, oh btway dia betina ollz. Kalau dia hidup lagi mmg umur dia 3 tahun dh, tapi umur dia tak panjang, dia kena langsaq masa dduk ngan abg kat ipoh. Sedih tau dak, kita jaga dia, kita la cuci najis dia, kita itu kita la ni. Byk memori dgn dia, cemong ni merata dh p, smpai cameron highland kami bawak, sbb masa tu dia kucing tunggai katakan, dia jugaklah bff aku masa pest2 taim aku smpai kuala kangsar ni, lansung tkdk kawan pa suma, dia la salu aku smbg, masa tu wifi pon tkdk tau.





Tapi skrg, inilah generasi cemong yg masih ada, dan berkembang ke 3 4 5 generasi, giteww.

Cemong ni dia beranak 2 kali, 

Anak first dia, ada 4 ekoq, boleh rujuk sini dan sini Tapi sekoq ja tinggai, sepet. La ni sepet baru beranak yg ke empat kalinya. Hihi. Sepet betina k. Fo sho

Anak second dia kalerful sikit, 5 ekoq atudia. Aku penah post pasai ank ke 2 dia, boleh klik sini kalau nk tgok. Yang still ada, 4 ekoq, 2 lupa rumah, 2 ekoq jantan betina rajin balik makan. Yg betina nama comot, jantan garfield. Comot 4 kali beranak dh aku rasa, yg terbaru tktau dia beranak tang mana, sbb dia liaq sikit. suka explore merata. T ank dh pandai bjalan dia bawak la balik umah. 













So, inilah generasi cemong yg ada dekat rumah skrg, ada yg hilang, ada yg mati. Sbnrnya, bela kucing ni best, walaupun depa berak merata, depa paham tuan dia. depa tkdk akai, hampa jgnla tkdk akai sma dgn depa dok dera2 kucing nah.

Ok, nite. bye.

نورول حفيظا




2 comments:

Nurul Atika said...

ika juge pencinta kucing.. :)
mekaceh follow kite..

blogwalking n follow kamu pule..

✿ pink velvet ✿ said...

husband kite suke sangat kucing, rumah MIL pon ade bela kucing, tp kite takuttt, hahaha~

 
COPYRIGHT BY NURUL HAFIZA ©