Tips : Hilangkan minyak hitam pada pakaian



Hai, Assalamualaikum.


Ha, dh lama jugak hilang2. pandai pulak pja main acilok cak cak cak dengan korang kan. Ok harini pja nak bg tips sikit kat org yg jenis cepat putus asa bila pakaian anda kena kotoran degil sesangat gitewww

Ok, masa pja nak g kerja haritu la, bukan harini tapi haritu. pja bawak moto, pakai baju kurung kaler cerah gitewww. nak dijadikan cerita, pja tktau plak kain pja tersangkut dekat belah2 yg ada minyak kat moto tu, sekali realise, PRAPPPP! oh mak ai, kotoq kain aku woiii. gabra dh kat situ. Nasib la sempat balik tukaq baju.

Then malam tu pja rendam sehari dengan clorox, adala tonyoh2 sikit kat situ, malangnyaaaaaaaaaaaa...

Lepas tu, pja bawak balik kampung, tanya mak cmana nak bagi hilang minyak hitam ni, sbb mmg tgh putus asa nak clearkan kotoq tu, butttttt, i try my mom tips and you know what, its clear ok.

Mmg mujarab, mmg menjadi.

Nak tau cmana iollz buat? Jomla try, jgn plak acah2 g celop minyak hitam kt baju plak.

Ok first step

 Kain pja kaler ni, so bla kena minyak hitam, mmg sakit la nak tgok.
Mengikut tips my mom, letak bedak dulu sebelum cuci, tempek banyak2 pon tkpa, asalkan bahagia. hahaha

Lepas berpuas hati dengan tempekan hampa, p bilik ayaq ambik sabun buku cap apa pon tkpa, jnji jgn dettol or yg anti bakteria la sng cita, then basah kan sabun dengan kain tu, bagi buih2 sikit, lepas tu tonyoh ala ala kak bedak basuh tepi sungai gitewww. 

dengan berkat usaha hampa, pooommm! jadiklahhh cococrunch minyak tu hilang, dan hampa pon rasa wahhh wahhh wahhh wahhhhhh! syioknyaaaaaaaaaa! gitewww



Ok, selamat mencuba semua.





Nurul Hafiza

1 comment:

Kisah Si Dairy said...

petua orang lama kan...

 
COPYRIGHT BY NURUL HAFIZA ©