06012014



Hai, Assalamualaikum.



Pengajaran harini, selalu pja baca dekat newpaper metro ja kes-2 serupa gini. Tak sangka pja pon dalam kalangan manusia tersebut jugak. Terjebak jugak, mangsa jugak.


Pernah baca metro pasal ustaz acheh mintak derma dekat malaysia yg ada banglo tu? Kalau pernah bagus. Pja pon terkena juga dengan manusia gitu, cuma beza bukan untuk orang kurang upaya (OKU).

Ceritanya begini, masa tu pja tengah lunch dalam kedai la, tapi duduk belah belakang, so pintu kedai mmg tak berkunci sbb selalu time-2 tengah hari mmg bos selalu singgah kedai, so pja pon biar je la. Tetiba sliding door berbunyi, mmg sangka bos la masuk, senyap ja, pelik, terus pja ke depan. Rupanya seorang makcik, keturunan mamak, kusut masai, baunya ya amat hapak *serius*.

So, pja tny la "ye makcik nak tempah..." lalu dia mencelah dan berkata "saya ni cikgu dekat pusat OKU jalan taiping bla bla bla... nak mintak derma la singet lima inget bagi pon tkpala"

Hati pja tak sedap sgt, la sorg-2 dalam kedai, risau jugak kot-2 makcik tu penyamun, pja pon pg la ambik purse hulur not RM5 dekat dia, saja la pja buat lambat-2, lepastu makcik tu acah-2 tny harga-2 barang yg ada dalam kedai. Serius tgok muka mcm tk bersalah lansung, mmg top actress la makcik ni. Pja dh rasa something wrong dekat makcik ni, ada ka cikgu rupa cam gelandangan. Duit ada dalam tangan tu mcm nak taknak ja bagi tapi bagi la, risau juga la pape jadi kan.

"Ikhlas?" pja balas "Ya makcik, saya ikhlas"

Dia pon minta diri, pja renung ja perbuatan dia, pja pon ekori dia dengan jarak 4 5 langkah sbb pja mmg tk tahan bau dia, serius. Sempat pja tegur dia sebelum dia pergi

"Acik! (short form makcik), walaupun sy baru pindah sini, saya tahu tempat tu dh lama tk wujud.Tapi sy mmg ikhlas nak bagi makcik. Sy sedekah dkt makcik. Harini mungkin hari sy, esok lusa siapa tahu kan...." tanpa berpaling makcik tu pergi. Akur lalu pja lock sliding door, sambung makan.

"Hmm, sangka baik la sayang" cakap dalam hati

Lepas bapa minit kedian, partner keja datang kedai, pja tny betul ke tak, rupa2nya dia pon terkena juga. Maknya hati pja tak salah menduga orang. Redha je la, jadi trauma juga nak derma dekat orang lepas ni. Hmmm :(

Petang tu pja g bayar bil kedai, selalu mmg ckup2 pja kira. Mmg ngam-2. Ttba ada balance nam inget, tersenyum teringat kejadian tadi. Walaupun terkilan tapi bersyukur, hilang 5 dapat 6. Cukup la simpan duit minyak minggu depan. Haha.

Tak sangka selalu dok baca berita pasai manusia-2 mcmtu,takut juga la terkena. Last-2 terkena juga. Mungkin ada hikmah sebaliknya. WAALLAHUA'LAM.


Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana air memadamkan api. (HR. Tirmidzi, shahih menurut Al Albani)


Nurul Hafiza

1 comment:

eyqa yushaiza said...

Manusia akan buat apa saja untuk duit. Perkara dah jadi, nak buat ape lagi, redha jelah kan? Mungkin memang ada hikmahnya.. :D

 
COPYRIGHT BY NURUL HAFIZA ©